Skyer fortæller om det vejr der er på vej!

Skyer er ikke vat – men hvad er de så?

Skyer er svævende vanddråber eller iskrystaller. Når luften nærmest jorden varmes op af solen, stiger luften op. På vej op køles luften af. Så bliver luftens vanddamp til vanddråber eller iskrystaller. En sky er opstået. Skyernes form kan tit fortælle, om vejret vil ændre sig.

5 slags skyer:

Blomkålsskyer

Tegn på godt vejr, ofte ingen regn, blomkålsskyer er er optårnede skyer med tydelige konturer og af en ret begrænset udstrækning. Skyerne er måske lidt grå i bunden, fordi lyset har svært ved at nå igennem. Men rolig nu - skyerne giver sjældent byger. Men hold øje med toppen af skyerne, hvis den er skarp aftegnet, er skyerne stadig i voksestadiet og kan måske kaste en byge af sig i løbet af dagen, hvis den derimod er diffus, er skyerne under opløsning. 

Fjerskyer

Ofte tegn på, at regn og blæst nærmer sig. Fjerskyer ligger typisk i 5 til 13 kilometers højde. De ser måske uskyldige ud, men de er ofte tegn på, at klokken er slået og at der er varmefront med dårligt vejr nærmer sig. 

Makrelskyer 

Kan give blæst og byger

Lammeskyer

Ofte tegn på lunt og godt vejr, lammeskyer er mellem høje skyer, der har en tydelig struktur og med åbninger mellem skyerne, så den blå himmel er synlig. Hvis der bliver flere og flere af dem, kan det være optræk til dårlig vejr, men lignende skyer kan også dannes, ved at andre skyer falden sammen og flader ud. Og så taler meget for stabilt sommervejr

Bygeskyer

Kan give kraftige byger og tordenvejr. Bygeskyer kan kendes på at den er blevet højere end den er bred. I toppen ses ofte en skærm af fjerskyer. Skyen bliver typisk 12-15 kilometer høj. På varme sommerdage giver den typisk kraftige regnbyger, lyn og torden med voldsomme vindstød